Friday 7 December 2012

Vraag: Wat om met 'n heel karkas te doen?

Antwoord:

Dine
Oor die rooibok wat jy present gekry het……kyk na die karkas en snitte soos op die foto.  
Besluit wat jy met elke snit wil doen.  Bv. heel gebruik, ontbeen en marineer, blokkies of repies,maalvleis. 

Voorkwart snitte is taaier – nek, blad, skenkels, rib.  As jy daardie snitte heel wil gebruik, oondbraai bv die snit.  Marinering daarvan is opsioneel.  Of saag in skywe, met been aan, vir potjies of stowevleis.   Gesaagde skenkels maak ‘n heerlike wildskenkel pot. ( Ek het onlang springbokskenkel met vark- en skaappootjies gekook.  Lekkerste kerriesult gemaak. Jana Louw van Diemersdal eatery was ‘n meester hiermee.
Die stowevleis is die outydse fynvleis bv. vir pasteie.  Gebruik gaar fynvleis ook vir ‘n terrien, koue wildsvleisrol of ‘n wildsvleispatee.
Die agterkwartsnitte is die prima snitte.  Sagter en vir droëe hitte gaarmaak soos oondrooster, rooster of braai.
Boude kan of heel gebruik word om te stop en oondbraai,  ontbeen en/of  marineer en rooster op die kole.  Altyd mediumgaar, goedgaargeroosterde wild is net droog.  Dan dink mense wildsvleis is taai!  Die 2e  boud moontlik opsny in 3 boudspiere ..dy, binneboud en diklies.  Maal die diklies vir bv. wildsbobotie of widsfrikadelle.  Die dy in blokkies opsny vir wildsosaties.  Binneboud in dun skywe vir die maak van blindevinke.
Baie idees. Vra soos jy bewerk.  Het vining en in kort sinne geskryf. 
As jy eetwors wil maak, gebruik blokkies uit die voorkwart gesny. 
Geluk met jou boek,  lekker besige tye vir jou so op die oujaar….
Groetnis
Annatjie.  Die Karoo is pragtig!!  Kom werk vlg jaar ‘n karkas by my.  Jy sal dit geniet.

No comments:

Post a Comment