Pekelbestanddele:
Sout:
bewaar. Growwesout, veral vir droogpekel
Salpeter:
Pienk kleur
Suiker: Maak “sag” waar sout en salpeter verhardende
invloed het op soutvleis. Gee ook
smaak. Gebruik bruinsuiker
Koeksoda: Veral in warm klimaatstreke, vir
goedhouvermoee van soutvleis.
Water vir natpekel. (Vrugtesap
– olyfolie mengsel)
Speserye: Vir ekstra geur. Bv. peper, lourierblare,
naeltjies, heel peperkorrels, wonderpeperkorrels, heel koljander, knoffel,
mosterd.
NATPEKEL:
Vir natpekel,
‘n lang, regop houer werk goed. Vir
maksimum hoeveelheid vleis en minimum hoeveelheid pekelvloeistof.
·
Kook eers die water, los sout ,suiker en salpeter
daarin op en voeg speserye by.
Om die
pekelperiode te verkort: Spuit pekelmengsel met ‘n spuit in die vleis. Spuit soveel moontlik van die mensgsel in die
vleis. Steek naald met die draad van die
vleis in die vleissnit. Laat vleis daarna
1 dag vir elke 1,5 kg vleis in die res van die pekelmengsel.
Kommersiele
pekelmengsels:
Verskeie
kommersieele pekelmengsels is beskikbaar wat die pekeltydperk so verkort dat
die vleis 6-7 uur na pekel deur inspuiting gereed is vir gaarmaak en en 2-5 dae
met dieselfde mengsel sonder inspuiting.
DROOGPEKEL:
Vir
droogpekeling word die bestanddele in dieselfde vehouding as vir natpekeling
gebruik, met die weglating van die water.
Bereken die hoeveelheid mengsel op 30 -45 g per 500g vleis.
WANNEER
VLEIS GEPEKEL WORD, STAAN DIT OOR DIE ALGEMEEN BEKEND AS SOUTVLEIS. Soms word die vleis na beroking gerook, EN IS
DAN BEKEND AS ROOKVLEIS.
ROOKVLEIS.,
WORD GEWOONLIK NIE GAARGEMAAK SOOS SOUTVLEIS NIE, MAAR IN PAPIERDUN SKYFIES
GESNY EN GEBRUIK AS VERSNAPERING.
Goeie dag,
ReplyDeleteKan u asb vir my sê wat is die toelaatbare hoeveelheid speserye per kilogram vleis.
Dankie
Goeie more, Kan die mengsel vir biltong ook gebruik word? Indien , Hoe lank moet die biltong vleis in die mengsel le?
ReplyDeleteGroete
Hannes
My Epos: hannes@alberante.co.za
Waar koop mens die boek asb Annetjie
ReplyDeleteDis Drienie
Bosgroete
Môre wil graag weet hoeveelhede van bestandele met nat pekel asb.
ReplyDeleteHi almal. Ek soek die pekelwater resep waar jy net die sout en pekel ingooi. Asseblief
ReplyDelete